مالیاتی

چه کسانی می توانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند؟

تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم

چه کسانی می‌توانند از تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم استفاده کنند؟

پیش از پاسخ به این پرسش که چه کسانی می‌توانند از تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم استفاده کنند، لازم است ابتدا توضیحی درباره این تبصره و شرایط استفاده از آن ارائه شود. سپس به بررسی نحوه ارائه اظهارنامه مالیاتی در چارچوب این تبصره می‌پردازیم.

تبصره ماده 100

مروری بر قانون مالیات‌های مستقیم و تبصره ماده 100

قانون مالیات‌های مستقیم که در سال 1366 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در سال‌های بعد اصلاحاتی بر آن اعمال شد. به منظور گسترش فرهنگ مالیات‌پردازی و همچنین تشویق یا وادارسازی مؤدیان به پرداخت مالیات، علاوه بر تعیین جرایم مالیاتی، مشوق‌های مالیاتی متعددی را نیز در نظر گرفته‌است.

یکی از مهم‌ترین مشوق‌های مالیاتی در این قانون، تبصره ماده 100 است. مطابق ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم، صاحبان مشاغل که در سه گروه مالیاتی طبقه‌بندی شده‌اند، موظفند تا پایان خردادماه هر سال نسبت به ثبت اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال قبل و ارائه دفاتر و مدارک مالی خود به اداره مالیات مربوطه اقدام کنند. طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، آخرین مهلت استفاده از تبصره ماده 100 در سال 1403 تا تاریخ 15 مرداد ماه تعیین شده‌است.

با این حال، در اصلاحات سال 1394، یک تبصره به ماده صد اضافه شد که یکی از مهم‌ترین مشوق‌های مالیاتی برای مؤدیان محسوب می‌شود. طبق این تبصره، تمامی صاحبان مشاغل که مجموع فروش سالیانه کالا یا خدمات آن‌ها تا 10 برابر سقف معافیت مالیاتی اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی باشد، می‌توانند از این تبصره استفاده‌کنند و از ارائه مدارک و دفاتر مالی و ثبت اظهارنامه مالیاتی معاف شوند.

نکات مهم درباره تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم

1-افزایش سقف مشمولیت در سال 1403:

بر اساس بند (ل) تبصره (۶) قانون بودجه سال 1403 کل کشور، سقف 10 برابر مذکور در تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم به 100 برابر افزایش یافته‌است.

2-لزوم ثبت اظهارنامه مالیاتی:

مؤدیانی که قصد استفاده از تبصره ماده صد را دارند، همچنان موظفند اظهارنامه مالیاتی خود را ثبت کنند. اما شرایط اظهارنامه این گروه از مؤدیان نسبت به اظهارنامه مالیاتی عادی ساده‌تر است.

3-نحوه محاسبه مالیات:

میزان مالیات مؤدیانی که اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 را ثبت کرده‌اند، بدین صورت محاسبه‌می‌شود که 8 درصد به مالیات مقطوع سال گذشته آن‌ها اضافه‌شده و به عنوان مالیات قطعی از آن‌ها دریافت می‌شود.

تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم

اختصاص تبصره ماده 100 به اشخاص حقیقی:

این تبصره ویژه صاحبان مشاغل حقیقی بوده و شامل اشخاص حقوقی، از جمله شرکت‌های تجاری، نمی‌شود.

عدم بارگذاری فرم در سامانه:

در صورت عدم بارگذاری فرم تبصره ماده صد در درگاه خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی تا پایان روز 15 مرداد 1403، مؤدیان باید اظهارنامه مالیاتی معمولی خود را تسلیم کنند.

شرایط استفاده از این تبصره در سال 1403

مؤدیانی که قصد استفاده از مزایای مالیاتی تبصره ماده 100 را دارند، باید شرایط لازم را مطابق دستورالعمل‌های سازمان امور مالیاتی رعایت کنند. این شرایط شامل موارد زیر است:

میزان فروش سالانه:

تمامی صاحبان مشاغل که مجموع فروش کالا و خدمات آن‌ها در سال 1401 تا حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، می‌توانند از این تبصره استفاده کنند. این رقم برای سال گذشته معادل 67,200,000,000 ریال (6 میلیارد و 720 میلیون تومان) بوده است.

مالیات سال گذشته:

مؤدیانی که مالیات سال گذشته آن‌ها به صورت مقطوع تعیین و پرداخت شده یا اینکه برگ تشخیص مالیاتی صادره از سوی اداره مالیات را پذیرفته و به آن اعتراض نکرده‌باشند. واجد شرایط استفاده از این تبصره هستند.

مهلت ثبت درخواست در سامانه:

درخواست استفاده از تبصره ماده 100 و ثبت اظهارنامه مالیاتی آن باید تا پایان مهلت تعیین‌شده در سامانه اظهارنامه مالیاتی ثبت و برای اداره مالیات مربوطه ارسال شود.

تبصره ماده 100 قانون مالیات‌های مستقیم

چرا باید قبل از اقدام برای استفاده از تبصره ماده 100 با مشاور مالیاتی مشورت کنیم؟

با توجه به اینکه استفاده از تبصره ماده صد نیازمند رعایت شرایط و ضوابط خاصی است. همچنین مواد قانونی دیگری نیز در ارتباط با مشوق‌های مالیاتی وجود دارد، توصیه می‌شود مؤدیان مالیاتی قبل از اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات، با یک مشاور مالیاتی مجرب مشورت کنند. این امر باعث می‌شود تا مؤدیان از تمام مزایای قانونی بهره‌مند شده و در عین حال، از بروز مشکلات مالیاتی و جرایم احتمالی جلوگیری کنند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *